Toen Steve Jobs in 1999 de eerste laptop met wifi introduceerde dacht ik meteen "Dat wil ik ook!". Ik zag mijzelf al overal in en rondom het huis zitten in plaats van altijd achter mijn pc. Zodra het beschikbaar was, kocht ik het en ik was daarmee volgens mij één van de eerste van het land. De eerste paar jaar werkte het uitstekend. Niemand in de buurt had wifi, dus er was geen enkele sprake van verstoring. Maar wifi werd populair, heel populair.

Inmiddels heeft nagenoeg ieder woon- en bedrijfspand wel één of meerdere wifi-punten. En dat zorgt ervoor dat er veel onderlinge verstoringen zijn. Vergelijk het maar met een bijeenkomst met veel mensen. Als er nog nauwelijks aanwezigen zijn, kun je er prima een gesprek te voeren. Maar naarmate het drukker wordt, moet je steeds meer moeite doen om de ander te verstaan (en jezelf verstaanbaar te maken). Precies dat gebeurt er ook bij wifi.

In eerste instantie lossen we dit thuis op door een extra wifipunt boven neer te zetten. Maar dat blijkt niet altijd goed te werken, je mobiele apparaat blijft dan toch nog 'hangen' aan het wifipunt beneden, want dat zit nog op 'gehoorafstand'. Pas als de verbinding wordt verbroken, gaat jouw toestel op zoek naar alternatieven. Een oplossing is dan om even de wifi uit en aan te zetten, om die zoektocht te stimuleren. Maar dat is toch iedere keer weer gedoe.

Inmiddels is de wifi-techniek doorontwikkeld. Tegenwoordig hebben we mesh-wifi, ook wel bekend als supergoeie wifi. Die techniek maakt geen gebruik van allemaal losse wifipunten, maar creëert automatisch één groot netwerk van alle aanwezige wifi-punten samen. Hierdoor ontstaat er een naadloze dekking door je hele huis. De wifi-punten communiceren onderling ook met elkaar, waardoor het netwerk automatisch de beste route kiest voor een zo snel mogelijke verbinding. Als er ergens onderweg verstoring van het signaal is, omdat je buren net iets aan het downloaden zijn, wordt er automatisch een andere route gekozen. Het állerbeste resultaat krijg je door alle wifipunten via een internetkabel aan te sluiten. Maar als dat niet te realiseren is, communiceren de wifipunten gewoon draadloos met elkaar.

Ik ben een man van de praktijk. Als er iedereen laaiend enthousiast is over een nieuwe techniek, dan wil ik die uitproberen. Ik was toe aan een ultieme test. Een goede vriend van mij woont in een flat in Rotterdam. Er liepen daar zoveel wifi-signalen door elkaar, dat het bijna onmogelijk is om een goede connectie te krijgen. We hebben samen een set Ziggo smart wifiboosters geïnstalleerd en toen getest. In alle kamers kan hij nu probleemloos en snel internetten. Een verademing! Vanaf dat moment was ik 'om'. Als deze nieuwe wifi zelfs dáár werkt, dan werkt 'ie overal.

Bestaande Ziggo klanten kunnen een Ziggo smart wifibooster set van 3 aanschaffen met korting, kijk op https://www.ziggo.nl/internet/smartwifi-deco/pods