VodafoneZiggo wil zoveel mogelijk mensen digitale skills bijbrengen, zodat iedereen mee kan komen met de technieken van de nieuwe tijd. Op 'Girlsday' kregen 150 schoolgaande meisjes alle aandacht. Twee directeuren leggen uit waarom.

Met initiatieven als Online Masters en de maandelijkse Experience Days laat VodafoneZiggo jongeren zo vroeg mogelijk kennismaken met de mogelijkheden met technologie en ook met de uitdagingen. "De digitale samenleving geeft mensen ontelbare mogelijkheden", zegt Marieke Dekker, executive director External Affairs bij VodafoneZiggo. "Maar dan moeten mensen wel goed weten hoe ze omgaan met de technieken die daarbij komen kijken. Als je digitaal vaardig bent, ligt de wereld aan je voeten. We geloven in de positieve impact van technologie en digitale media. Wij willen ervoor zorgen dat digitale technologie voordelen biedt voor iedereen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen. Dat begint bij goede educatie, dus daar maken we ons sterk voor."

Girlsday
VodafoneZiggo doet al jaren mee aan de landelijke 'Girlsday', georganiseerd door VHTO, het landelijk expertisebureau dat meisjes op jonge leeftijd kennis laat maken met bèta, techniek en ICT. Tientallen technische bedrijven, verspreid over heel Nederland, zetten op 11 april 2019 de deuren open om meiden rond te leiden en informatie te geven. Bij VodafoneZiggo komen groepen meiden van basisscholen en middelbare scholen op bezoek voor een 'Experience Day' op zeven locaties: Leeuwarden, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht. Ze kregen workshops als kabelstrippen en programmeren. Ook gingen ze met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van technologie, met behulp van het online leerprogramma Online Masters.

Prinses of programmeur?
Wat wil je later worden? Stel je die vraag in een schoolklas, dan beginnen veel jongens over beroepen als piloot, astronaut, wetenschapper of computerprogrammeur. Meisjes dromen vaker van andere bezigheden, zoals een baan in de zorg, een zangcarrière, een rol in Hollywood of een zorgeloos prinsessenbestaan. Hoog tijd voor wat opschudding. Als het aan VodafoneZiggo ligt, staan er de komende jaren steeds meer stoere meiden op, die kiezen voor een loopbaan in de techniek.

Afspiegeling van de samenleving
Nicole Hoebink, director Installation & Maintenance: "Ik vind dat elke afdeling een mooie afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn. Zéker ook de technische staf. Ik geloof namelijk dat je door diversiteit in teams te creëren, verschillende stijlen en persoonlijkheden, je nog veel mooiere resultaten kunt bereiken. Het percentage mannen op mijn afdeling is momenteel ruim 90 procent en als ik alleen naar de monteurs kijk dan kan ik de vrouwen op één hand tellen. Ondanks dat ik vind dat de mannen het heel goed doen, streven we bij VodafoneZiggo naar een betere man/vrouw-balans balans. Dit komt het bedrijf en onze klanten ten goede."

Omslag in de schoolbanken
Zo'n omslag komt er niet zomaar, die moet beginnen in de schoolbanken, meent Nicole. Dit is de reden dat ik vooraan stond om een les Online Masters aan groep 7 van de basisschool van mijn zoontje te geven. Ik zou het van harte toejuichen als er wat meer stoere meiden opstaan die techniek omarmen. Want droom je van de toekomst, dan droom je tegenwoordig óók automatisch van technologie. Het wordt de komende decennia immers een steeds belangrijker onderdeel van ons bestaan. Ik hoorde dat 65% van de jongeren straks een baan zal hebben die nu nog niet bestaat. Dat geldt voor zowel jongens als meiden. Al dit soort nieuwe functies hebben een grote technische factor in zich. Natuurlijk hebben we het dan niet alleen over banen binnen het vakgebied programmeren, maar juist ook in design, onderzoek en data-analyse. Er liggen vele kansen voor het grijpen."

Meer meiden kiezen voor techniek
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt overigens dat de verandering al is ingezet. Meisjes in havo-, vwo- en mbo-klassen kiezen inmiddels beduidend vaker een technische richting. In het schooljaar 2006/2007 koos 2 procent van de havo-meiden en 6 procent van de vwo-meiden voor het profiel Natuur en Techniek. In 2017/2018 liggen die percentages op 10 en 28 procent, zo blijkt uit een CBS-onderzoek van april 2018. Dit 'beta'-profiel is weliswaar nog steeds stukken populairder bij jongens, maar de populariteit onder meisjes neemt dus flink toe.

Tweede natuur
"Ik heb drie dochters thuis", zegt Marieke. "Zij zijn alle drie de hele dag in de weer met hun mobieltje of tablet. Voor hun is techniek een tweede natuur. Toch zijn technische beroepen vaak niet de eerste voorkeuren die opkomen bij gesprekken over 'later als je groot bent'. Juist daarom is het belangrijk om in de schooltijd aandacht te vragen voor de toekomstmogelijkheden in het technische vak."

Nederland ligt ver achter
"Nederland staat algemeen bekend als een vooruitstrevend land. Toch laten we het enorm liggen als het gaat om het aandeel van vrouwen in zowel technische vakgebieden als leidinggevende functies", zegt Nicole. Het Europese gemiddelde percentage vrouwelijke studenten in bèta/technische opleidingen (wetenschap, wiskunde, computertechniek) is 37,3%. Het Nederlands gemiddelde ligt hier ver onder. "Daar wil VodafoneZiggo graag verandering in brengen. We hebben daarbij een dubbel belang: we hebben de komende jaren keihard mensen nodig die techniek snappen en kunnen toepassen… én we willen graag een mooie balans tussen mannen en vrouwen binnen de technische afdeling."

Meer weten over Girlsday?

Werken bij VodafoneZiggo?