Anoniem chatten over de nieuwe strategie van je afdeling. Of over queer zijn op de werkvloer. Civinc brengt collega's van VodafoneZiggo met verschillende perspectieven op een veilige manier in gesprek. Dit zorgt voor draagvlak, empathie en inzicht: "Je hebt meer met elkaar gemeen dan je denkt."

Jezelf uitspreken over belangrijke onderwerpen of organisatievragen zorgt voor meer begrip en betrokkenheid tussen collega’s. Maar daar zit een probleem. "Niet iedereen praat er even gemakkelijk over," vertelt Marieke Zuidema, director People Development & Leadership bij VodafoneZiggo. "Vooral wanneer jouw mening afwijkt, of je niet alle vragen durft te stellen. Terwijl wij juist willen dat iedereen zich veilig voelt om met elkaar in gesprek te gaan en betrokken is bij ons beleid. Of het nu gaat om (gender)diversiteit, een organisatieverandering, of de werkcultuur."

Chatten buiten je bubbel
Hoe betrek je iedereen bij die thema's? Ruben Treurniet en Leon Horbach, oprichters van startup Civinc, ontwikkelden er een online platform voor. De naam komt van 'civic inclusion', ofwel brede maatschappelijke betrokkenheid en inclusie. "Het concept ontstond in aanloop naar de landelijke verkiezingen in 2017", vertelt Ruben. "We zagen het politieke debat verharden: mensen stonden lijnrecht tegenover elkaar. Daarom lanceerden we Waaromkiesjij.nl, waar bezoekers aan de hand van stellingen anoniem en één-op-één konden chatten met kiezers buiten hun bubbel."

Passend plaatje
Het legde de basis voor Civinc, een platform dat medewerkers veilig en anoniem met elkaar in gesprek laat gaan. "Civinc is een aanvulling op wat VodafoneZiggo doet om mensen te verbinden", vertelt Marieke. "We hebben een open cultuur waarin we diversiteit omarmen en collega's stimuleren om zich uit te spreken. Daarvoor organiseren we bijvoorbeeld events en gesprekken. Via Civinc kunnen medewerkers ook anoniem hun mening delen over gevoelige of controversiële onderwerpen."

Veilig uitwisselen
Civinc brengt collega’s met verschillende standpunten bij elkaar. Ruben: "Van tevoren bedenken we stellingen rondom één onderwerp. Bijvoorbeeld of VodafoneZiggo voldoende aandacht heeft voor diversiteit en inclusie. Medewerkers loggen anoniem in en geven hun mening. De software koppelt ze in één op één-chatsessies aan mensen die andere antwoorden hebben gegeven. Vervolgens ga je per stelling in gesprek. Ben je uitgepraat, dan switch je naar de volgende stelling of gesprekspartner."

Verrassend inzicht
VodafoneZiggo is de eerste grote organisatie die Civinc breed inzet. Eerst vooral rondom thema's binnen diversiteit en inclusie, maar de tool is breder toepasbaar. Onlangs liet Marieke tweehonderd People Leaders in gesprek gaan over de nieuwe bedrijfsbrede strategie. Marieke: "Het bleek dat iedereen begreep hoe ze hieraan met hun eigen team kunnen bijdragen. Daardoor weten we dat we onze communicatie daar niet meer op hoeven te richten."

Civinc

Nuance in plaats van likes
Anoniem chatten, zonder dat iemand meekijkt: werkt dat polarisatie niet juist in de hand? Marieke: "Die vraag krijgen we altijd en iedere sessie bewijst het tegendeel. Mensen stellen zich juist kwetsbaar en respectvol op. Ze durven vragen te stellen en er is ruimte voor nuance." Leon vult aan: "Je hebt geen meelezend publiek aan wie je je moet bewijzen. Je kunt ook geen beloning verdienen in de vorm van likes, volgers of shares. Bovendien werkt het systeem zelfreinigend: vind je iets niet ok, dan wissel je van partner of stelling."

Data met potentie
De sessies leveren een schat aan bruikbare data op. Marieke: "We krijgen zicht op de antwoorden per stelling en inzichten die sessies hebben gebracht. Zo peilen we het sentiment." Dankzij AI-technologie geeft Civinc ook analyses van argumenten, ideeën en oplossingen die mensen in gesprekken geven. "Uit de strategiesessie bleek bijvoorbeeld dat People Leaders heel verschillend dachten over de impact van hybride werken op de strategie en de organisatie. Daar kunnen we nu mee verder. Zonder deze sessie was dat niet zo duidelijk naar voren gekomen."

Groots denken
Wat staat er de komende tijd op de planning? Marieke: "Binnenkort houden we sessies over masculien en feminien leiderschap, onze duurzaamheidsdoelen en VodafoneZiggo als werkgever." Leon en Ruben zien graag dat Civinc structureel wordt ingezet. "Met Civinc dragen we bij aan een nieuwe gesprekscultuur, door alle perspectieven te betrekken en te laten zien wat er écht leeft. VodafoneZiggo staat daarvoor open. Wij zijn ambitieus en durven te pionieren. Zij ook."

Meer weten over werken bij VodafoneZiggo? Kijk dan op onze VodafoneZiggo careersite.