VodafoneZiggo.nl gebruikt cookies, door deze site te gebruiken accepteert u ons cookiebeleid.
Verhalen

GigaNet: investeren in innovatie

Hoge eisen, hoge kosten

Internet op je mobiel, tv of laptop – altijd en overal. De hoge eisen die we aan perfecte dekking stellen, zijn alleen mogelijk dankzij GigaNet: de combinatie van de innovatieve netwerken van VodafoneZiggo. En om aan die eisen te blijven voldoen, investeren we. In onderhoud, modernisering en onderzoek naar technologie van de toekomst.

De vaste en mobiele netwerken van Vodafone en Ziggo bevinden zich in heel Nederland, zichtbaar en onzichtbaar. Ze bestaan uit duizenden zendmasten en antennes die data via radiogolven door het land zenden. Uit datacentra met ontelbaar veel kastjes die spraak, sms, data en nog veel meer verwerken en die al die data via tienduizenden kilometers glasvezel- en coaxkabel het netwerk bij onze klanten brengen. En uit al die kleine grijze kastjes in de straat die het tv-, internet- en radiosignaal doorsturen naar huishoudens. Het staat en ligt er allemaal, en tóch geven we er alsnog jaarlijks miljoenen euro's aan uit. Waarom? En waar gaat dat geld dan heen?

Elk jaar onderhoud
Iets wat je bezit moet worden onderhouden. Kastjes moeten blijven werken, gebroken kabels moeten gefikst worden en zendmasten moeten regelmatig gekeurd worden. Een klein leger storingsmonteurs bewaakt onze netwerken 24/7, álle dagen van het jaar. We waarborgen hun veiligheid door te investeren in certificering van alle plekken waar ze werken. Ook als netwerken perfect functioneren, kosten ze geld. Denk aan de stroom.

Elk jaar up-to-date
En die andere miljoenen euro's? Die gaan onder andere naar het technisch upgraden en verder verbeteren van ons netwerk. Om de zoveel jaar vervangen we apparatuur zodat die weer mee kan met de nieuwste technieken. 5G bijvoorbeeld laten we nu vanaf bestaande zendmasten en frequenties lopen, maar voor het beste bereik kan het zijn dat we ergens nieuwe opstelpunten inrichten, met nieuwe apparatuur. Hoewel nieuwe antennes meestal niet eens duurder zijn dan de oude, hebben we er vaak méér van nodig. De reden is eenvoudig: het datagebruik van onze klanten stijgt voortdurend.

Elk jaar sneller via de kabel
Het vaste deel van de Vodafone- en Ziggo-netwerken bestaat voornamelijk uit glasvezel. Daarnaast ligt er ook ruim 400.000 km coaxkabel vanaf de wijkkasten naar huishoudens in Nederland. De mogelijkheden met die kabel zijn we continu aan het verbeteren. Zo zetten we tijdens een twee jaar durende operatie het analoge signaal van regio tot regio uit. Dat betekent dat al onze klanten overstappen van analoog tv-kijken naar digitaal tv-kijken. Dit creëert meer ruimte op de kabel voor nog meer internetdata. Terwijl we dit doen, lopen we ook het hele Ziggo-netwerk langs waarbij we de laatste technologie plaatsen in de straatkasten. Hiermee leggen we de basis voor supersnel internet via de kabel.

Sinds enige tijd bieden we op de kabel nog hogere internetsnelheden, dankzij nieuwe modems die volgens de zogenaamde DOCSIS 3.1-technologie werken. De stad Utrecht had de primeur, waarna deze snelheid binnen twee jaar landelijk beschikbaar is. Daarbij liggen nog hogere snelheden in het verschiet. We onderzoeken nieuwe technieken die data-overdracht via de kabel sneller maken: naar wel 10 gigabit per seconde. Om dit mogelijk te maken, moeten we flink investeren. Zo moeten bijvoorbeeld de duizenden nodes en versterkers – grijze kastjes in de straat – die het signaal doorsturen, vervangen worden.

Elk jaar meer VodafoneZiggo
Een andere belangrijke stap in het nog efficiënter maken van onze netwerken is de samenvoeging van de netwerken van Vodafone en Ziggo. Achter de schermen draaien die nu nog naast elkaar. Het Vodafone-netwerk handelt het mobiele dataverkeer af, het Ziggo-netwerk neemt het wifi-, tv- en radiosignaal voor zijn rekening. Toch zijn die netwerken tot aan de kastjes in de straat (Ziggo) en de zendmasten (Vodafone) technisch hetzelfde. De kabels, hardware en software van beide netwerken kunnen dus in principe elkaars verkeersstromen afhandelen. Voeg je de netwerken samen, dan krijg je een nog veel efficiënter netwerk. Dit is een groot technisch project waar we veel geld in investeren, om er later de vruchten van te plukken.

Elk jaar meer netwerk vernieuwingen
Kortom, elk jaar investeren we honderden miljoenen euro's in ons netwerk. We zorgen hiermee dat onze netwerken 24/7 en het hele jaar door draaien. Daardoor hebben Vodafone- en Ziggo-klanten continu stabiel en snel internet. Maar het kan natuurlijk altijd beter, vandaar de upgrades van onze netwerken: hogere snelheden, een sterke infrastructuur achter de schermen, het verder uitbreiden van 5G en nu de samenvoeging van het Vodafone-netwerk met het Ziggo-netwerk. Elk jaar weer investeren en verbeteren we, zodat GigaNet steeds sterker wordt.

Lees meer over GigaNet