Met dertig nationaliteiten en twintig talen op de werkvloer, is VodafoneZiggo met recht al een divers bedrijf. Maar het kan nog beter, vonden Sherry Rafiq en Aziz Mohammadi, initiatiefnemers van het medewerkersnetwerk Intercultural Connected.

"Een paar mensen zou leuk zijn", dacht Sherry Rafiq, director Internal Communication & Engagement. Samen met Aziz Mohammadi, Tribe Lead Data & Artificial Intelligence, organiseerde ze de allereerste Iftar, de maaltijd die de vastenperiode tijdens de Ramadan doorbreekt. De opkomst overtrof hun verwachtingen: uiteindelijk kwamen meer dan honderd collega's uit heel Nederland naar het kantoor van VodafoneZiggo in Utrecht. "Er waren zelfs mensen speciaal uit Maastricht afgereisd om hierbij te zijn."

Lekker jezelf zijn
De missie van Intercultural Connected is helder: VodafoneZiggo aantrekkelijk maken en houden voor collega's met verschillende nationaliteiten, culturele achtergronden, geloofsovertuigingen en etniciteiten. Zodat collega's kunnen groeien en zich ontwikkelen, als mens en in hun werk. Sherry: "Onze wens is meer diversiteit binnen alle lagen van het bedrijf. Dan is het belangrijk dat iedereen de vrijheid voelt om zichzelf te zijn, los van gender, geaardheid, geslacht, beperking, afkomst of religie."

Diversiteit ligt op straat
Het medewerkersnetwerk bestaat pas sinds december 2022, maar het idee bestond al langer. Sherry: "Toen ik hier een paar jaar geleden kwam werken, viel het Aziz en mij op dat we van de zeventig managers de enige twee van niet-westerse afkomst waren. Die diversiteit is er wel in winkels en bij onze monteurs, maar is blijkbaar nog niet in alle lagen doorgedrongen." Dat kan beter, vinden de twee. Aziz: "De diversiteit die ik zie als ik vanuit het hoofdkantoor de straat op loop, willen we binnen onze muren terug laten komen."

Ook op taalgebied kan het inclusiever. "Ik kreeg mailtjes van Engelstalige collega's die zich buitengesloten voelden, omdat de informatie die ze nodig hebben niet altijd in het Engels is vertaald, of niet iedereen Engels praat", vertelt Sherry.

Iftar

Harirasoep en baklava
Aziz en Sherry organiseerden focusgroepen met collega's en stelden een eventkalender op met interculturele activiteiten. De Iftar was de eerste. “Het was een magische avond", vertelt Aziz. “De sfeer was open en gemoedelijk. Iedereen was geraakt door de persoonlijke verhalen die collega's tijdens het eten deelden over de ramadan en het geloof. Ook mensen die niet gelovig waren, kwamen aan het woord.” De opkomst weerspiegelde de diversiteit binnen VodafoneZiggo: van collega's op kantoor tot winkelpersoneel en monteurs. Ongeveer een derde was van Nederlandse afkomst. Zo divers als de opkomst, was ook het eten: traditionele Marokkaanse harirasoep, Turkse baklava en diverse vis- en vleesgerechten.

Verhalen verbinden
De volgende events staan al gepland, vertelt Sherry: “Binnenkort organiseren we Africaday. Ook besteden we aandacht aan Yom Kippur, het Indiaas Lichtfestival en Hanuka. Daarbij maken we ruimte voor collega's om elkaar te ontmoeten en persoonlijke verhalen te delen, want die verbinden.”

Begin bij het begin
Het netwerk is ook op beleidsmatig niveau actief. Sherry: "Diversiteit binnen je bedrijf brengen, begint bij de mensen die we aannemen. Hoe zetten we VodafoneZiggo neer als aantrekkelijke werkgever voor divers talent? Hierover voeren we gesprekken met HR en recruitment.” Aziz vult aan: "En we kijken naar de doorgroeimogelijkheden als je hier eenmaal werkt. Vindt iedereen daar zijn weg in en hoe kunnen we dit bevorderen? Ons ideaal is dat we die culturele diversiteit binnen alle lagen terug gaan zien. En dat je, waar je ook vandaan komt, overal rolmodellen vindt waar je je aan kunt spiegelen."

Lees meer over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie bij VodafoneZiggo.