Wist je dat VodafoneZiggo jaarlijks 100.000 nieuwe aansluitingen aanlegt? Daar zijn we trots op, maar het herinnert ons ook aan onze ecologische voetafdruk. Want het materieel wat we gebruiken voor aanleg stoot hierbij behoorlijk wat CO2 uit. Wij, als opdrachtgever van die werkzaamheden, hebben een verantwoordelijkheid hierin te nemen. Tijd voor actie, aldus Marielle Weijters, Senior Manager Build Fixed Network.

De laatste jaren krijgen we steeds meer vragen over de schadelijke stoffen die we uitstoten tijdens het aanleggen van ons netwerk. Logisch, vinden we. Want ook VodafoneZiggo ziet graag een groenere wereld. Daarom stelden we onszelf een doel: in 2025 willen we bij aanlegwerkzaamheden 40 procent minder schadelijke stoffen uitstoten dan nu. Die uitdaging én de kritische vragen inspireerden ons om eens goed naar onszelf te kijken via een assessment. Én we hebben ons aangesloten bij een 'living lab', om uit te zoeken welke verbeterplannen wel en niet werken.

Marielle_Weijters

Goed voorbeeld
Laten we beginnen bij het assessment – een onderzoek waarin we allerlei berekeningen uitvoerden en statistieken bestudeerden. Wat blijkt: bij een gemiddelde aanleg van een verbinding verbruiken we evenveel CO2 als een enkele vliegreis naar Rome. We keken ook naar wat andere bedrijven doen aan hun uitstoot. Veel bedrijven zijn zich namelijk ontzettend bewust van hun invloed op het milieu. Zo stelt Stedin duidelijke milieuvriendelijke doelen op, die het verwerkt in aanbestedingen voor samenwerkingen met leveranciers. Halen zij die doelstellingen, dan krijgen ze een bonus. Ook aannemer Van Gelder, die netwerken voor VodafoneZiggo aanlegt, neemt de nodige maatregelen: het bedrijf werkt een jaar lang zo veel mogelijk met elektrische werkvoertuigen.

Laboratorium op straat
Over Van Gelder gesproken, met dit bedrijf nemen we ook deel aan het 'living lab' in Amsterdam. Een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Amsterdam, netbeheerders en Van Gelder. Binnen dit project vinden onderzoeken, analyses en experimenten plaats die uitzoeken hoe je bouwlocaties uitstootvrij kunt maken. De deelnemende organisaties zoomen hierbij in op gebruik van elektrische werktuigen, zoals graafmachines. Ze hebben situaties gehad waarin het materiaal te zwaar is voor bepaalde wegen in de binnenstad, of er geen laadpalen voor handen waren. Logisch, want ze waren juist voor ons de netwerken aan het aanleggen. De machines moeten dan vervoerd worden om ergens anders weer op te laden. Iets wat uiteindelijk meer uitstoot kostte dan het graven zelf. Hoe breng je elektra, emissieloos naar de bouwplaats is een van de grootste uitdaging. Deze wetenschap nemen we weer mee naar volgende opdrachten.

Samen staan we sterk
Een toekomst met veel minder uitstoot is niet alleen broodnodig, maar ook heel realistisch, vinden we. Ook al is de investering van elektrische werktuigen op dit moment fors, de markt hiervoor is volop in ontwikkeling. Bovendien blijkt dat elektrische busjes over de hele levensduur gemeten minder geld kosten dan 'gewone' busjes. Dat zal bij de werktuigen van onze partners niet veel anders zijn. Door op deze manier vooruit te kijken, onze verantwoordelijkheid als opdrachtgever te pakken en mee te werken aan een betere toekomst, hopen we een voorbeeld te zijn voor andere netbeheerders én voor onze partners. Want alleen samen krijgen we de wereld groener!

Marielle Weijters, Manager Build Fixed Network


Lees meer over de rol die VodafoneZiggo speelt in de samenleving.