De digitalisering biedt de samenleving veel mogelijkheden. Kansen voor zelfontplooiing en om met elkaar in contact te komen. Maar niet iedereen plukt hier de vruchten van. Waar jongeren zich een leven zonder internet niet kunnen voorstellen, kunnen veel ouderen de technologie niet bijhouden. Met het lesprogramma Welkom Online helpt VodafoneZiggo ouderen om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Scrollen en broccoli kopen op internet
Bij mevrouw Broers (90) is Valerie (24) net begonnen uit te leggen hoe ze de laptop aanzet. Eén van de specifieke wensen van mevrouw Broers is dat ze wil leren “scrollen”. Valerie zet geduldig de snelheid van de muis omlaag. ‘Dat is inderdaad wat meer aangepast op mijn leeftijd,’ reageert mevrouw Broers lachend. Naast scrollen, wil ze ook online op koopjesjacht: "Broccoli? Kun je dat ook online bestellen, wat een giller!" 

Sociale contacten onderhouden
Van boodschappen doen, muziek luisteren, de route uitstippelen naar een familielid tot de krant lezen, bankieren en belastingaangifte doen. Allemaal zaken die we tegenwoordig steeds vaker online doen. Dan hebben we het nog niet over het onderhouden van sociale contacten, ver weg of dichtbij. Maar niet iedereen kan meekomen met die digitale ontwikkelingen. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders het moeilijk vinden om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. Met name ouderen hebben moeite hun weg te vinden in de digitale wereld. Volgens het CBS heeft 14% van de Nederlandse 65-plussers geen toegang tot internet en maakt bijna een kwart er niet of nauwelijks gebruik van. 

Digitaal vaardiger
Daarom is de Gemeente Amsterdam het programma Digimaatje gestart. Met behulp van het gratis lesprogramma Welkom Online, ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van met ECP/veiliginternetten.nl en mediawijzer.net, maken jongeren van Stichting 'Samen is niet alleen' (SINA) ouderen wegwijs in de wereld van het internet. Zo worden ouderen digitaal vaardiger en kunnen ze optimaal deelnemen aan de maatschappij.

welkomonline

Surinaamse muziek luisteren en videobellen met familie
Zo wordt mevrouw Dalgliesh (70) begeleid door Janet (22). Mevrouw is sinds kort begonnen met het lesprogramma en maakt goede vorderingen. Haar familie woont in Suriname en ze luistert graag naar Surinaamse muziek. Voorheen deed ze dat op de stereo, maar Janet leert haar hoe ze de muziek ook op YouTube kan beluisteren. Samen zitten ze swingend achter de laptop. Ook legt Janet uit hoe ze kan videobellen. "Normaal belt mijn familie via video en nu ik ook weet hoe het werkt, kan ik het zelf."

Hoe werkt het?
Een begeleider laat een oudere, gedurende zes tot twaalf weken via het gratis lesprogramma, zien wat er online mogelijk is en welke digitale basisvaardigheden er nodig zijn. Het programma bestaat uit vier modules die inspelen op de wensen van de ouderen: Je dagelijkse leven, Je actieve leven, Je sociale leven en Je gezonde leven. Uiteraard is het ook mogelijk zelf een begeleider te zijn voor een bekende oudere. 

Voor mevrouw Broers en mevrouw Dalgliesh gaat er met Welkom Online een hele nieuwe online wereld open. Ken je iemand die net als zij wel wat hulp kan gebruiken of wil je zelf ouderen helpen digitaal vaardig te worden? Meld je dan aan via https://welkomonline.nl/