Verhalen
Analoge tv en radio ruimen veld voor pijlsnel internet

Analoge tv en radio ruimen veld voor pijlsnel internet

Robert Webbe over de omslag naar digitaal

Ik kijk al jaren digitale tv. Ik houd van de voordelen: scherper beeld en meer zenders, zonder dat het meer kost. In maart 2018 zijn we gestart met een grootse operatie om de laatste kleine groep analoge kijkers te helpen om over te schakelen op het digitale tv-signaal. Analoge radioluisteraars maken dezelfde beweging.

Per regio informeren we de klanten ruim van te voren met een brief en e-mail en helpen we iedereen met de overstap voordat het analoge signaal wordt afgesloten in hun regio. Na het omschakelen naar digitale televisie, schakelt VodafoneZiggo nu ook analoge radio via de kabel om naar volledig digitaal. In de loop van het eerste kwartaal van 2022 is heel Nederland omgeschakeld naar digitale radio. Op dit moment luistert al zo'n 95% van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel.

Nadat het analoge signaal is afgesloten komt er veel bandbreedte vrij. Het voordeel hiervan is een sneller, stabieler en slimmer internetverbinding. Daarvan profiteren niet alleen digitale tv-kijkers, maar álle VodafoneZiggo-internetgebruikers. Het afgelopen jaar zijn de regio's Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Capelle aan den IJssel, Flevoland en Den Haag al omgeschakeld en kijken er al meer dan een miljoen klanten in deze grote steden volledig digitaal. De overschakeling naar digitale radio start in februari 2021 in regio Capelle.

Hulp bij het omschakelen
Centraal bij deze operatie staat de 'schakel mee'-campagne. Hierin helpen we de klanten in de betreffende regio mee schakelen naar digitaal.

Bijna iedereen heeft een platte televisie met een ingebouwde digitale ontvanger. Bij digitale ontvangst (via dezelfde kabel) stel je de televisie nét iets anders in. Dit kunnen onze klanten zeer eenvoudig doen via www.ziggo.nl/schakelmee. Op dit moment luistert al zo'n 95% van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel. Ook deze groep bieden we hulp bij de overstap: www.ziggo.nl/luisterdigitaal.

Kom je er niet uit? Dan staan onze medewerkers van de klantenservice voor je klaar. Zij geven je hulp krijgen bij je laatste stappen naar het digitale tijdperk. Ook de winkelmedewerkers zijn volop getraind en bevoorraad om de optimale service te leveren.

Ruimte voor nieuwe technieken
Nog maar een klein aantal kijkers en luisteraars gebruikt het analoge signaal, maar dat neemt wel veel bandbreedte in. Digitale techniek maakt efficiënter gebruik van die ruimte. Als ook de laatste kijkers/luisteraars stoppen met analoog via de kabel, komt er dus veel ruimte vrij voor bijvoorbeeld nieuwe televisiezenders. Maar vooral ook voor nieuwe technieken. En daar profiteren alle VodafoneZiggo-internetgebruikers van.

Sneller internet
Eén nieuwe techniek waar alle VodafoneZiggo-gebruikers straks wat aan hebben, is DOCSIS 3.1, zeg maar de 5G van de kabel. Die vergroot de netwerkcapaciteit van de bestaande tv- en radio-kabel. Steeds meer klanten kunnen hiervan profiteren. Met DOCSIS 3.1 kunnen zij veel sneller down- en uploaden. Samen creëren we dus de ruimte om dit mogelijk te maken – op weg naar een snellere en betere toekomst.

Robert Webbe
Robert Webbe is E-learning specialist bij VodafoneZiggo. Al sinds 1985 volgt hij technologische trends. Hij wil het naadje van de kous weten en nieuwe producten en diensten het liefst zelf ervaren. Die ervaringen deelt hij graag met anderen, zoals hier.

Lees meer over ons netwerk