Twee miljoen mensen vooruithelpen in de samenleving. Dat is één van de People Planet Progress-ambities van VodafoneZiggo. Zo werken we mee aan Codemasters van Refugee Talent Hub: een programmeercursus die vluchtelingen perspectief biedt op een baan als Data Scientist. Cursist Sherwan Mulla Nassan en docent Florian Maas delen hun ervaring.

Trots toont de 36-jarige Sherwan zijn diploma van Codemasters. Een hoogtepunt, na een lastige tijd en een lange weg. "Ik kom uit Syrië, waar ik werkte als elektronisch en elektrisch technicus. Vanwege de dreiging van het regime ontvluchtte ik het land met mijn gezin. Uiteindelijk bracht dit ons naar Amsterdam. Toen mijn cliëntondersteuner van de gemeente me vertelde over Codemasters, was ik meteen enthousiast."

Foto Sherwan.jpg

Deur naar de toekomst
Sherwan is erg te spreken over Codemasters. "De cursus is gratis, betrouwbaar en je krijgt les van echte experts. Dat is heel bijzonder. Het is alsof er een deur naar een nieuwe, betere toekomst opengaat. De toelichtingen van de docenten van VodafoneZiggo leerden me enorm veel. Juist hun ervaring zorgt voor verhelderende en waardevolle informatie. Zonder die interactie zou het niet meer zijn dan kijken naar een instructievideo over programmeren."

Ambitieus
Zijn ambities stoppen hier nog lang niet, vertelt Sherwan: "Dit is mijn eerste Nederlandse diploma. Nu ga ik mijn cv updaten en op zoek naar een stageplek. Ook ga ik de geavanceerde onderwerpen voor programmeren afronden, mezelf specialiseren in data-analyse en niveau B1 in het Nederlands behalen. Dan hoop ik aan de slag te kunnen gaan als Data Analyst. Zonder hulp van alle organisaties die betrokken zijn bij Codemasters, zou dat allemaal nooit kunnen."

Een steentje bijdragen
Florian Maas is vanuit VodafoneZiggo docent voor Codemasters en werkt als Data Scientist voor het Advanced Analytics Team. "We werken veel met de programmeertaal Python[ss1] . Daar richt het programma van Codemasters zich ook op. Dus gaf ik me meteen op als docent. Vorig jaar deed ik ook al mee, en veel deelnemers van toen heb ik als connectie op LinkedIn. Een aantal van hen zitten nu op plekken waar ze niet van hadden durven dromen."

Foto Florian.png

Bedenken, ontwerpen én maken
Florian legt uit hoe de cursus eruitziet. "In tien weken leren de cursisten de basisprincipes van Python. In online lessen moeten ze quizvragen beantwoorden. Vervolgens gaan we samen coderen om te kijken waarom antwoorden goed of fout zijn. Uiteindelijk werken ze toe naar een individueel project. Een applicatie die ze zelf bedenken, ontwerpen en uitvoeren, en waar alle opgedane kennis in samenkomt. Dat levert hele goede projecten op. Ik ben echt trots op wat de cursisten in deze tien weken leren."

Leren relativeren
Dat je voor het lesgeven ook iets terugkrijgt, beaamt Maas. "Ik steek veel op van de verschillende culturen. Hierdoor begrijp ik de mensen ook beter. Ze hebben geen makkelijk verleden gekend, en ook nu is het niet altijd eenvoudig voor ze. Dit maakt me nog bewuster van mijn bevoorrechte positie. Het leert me relativeren, dankbaarder in het leven te staan, en minder te klagen over de kleine dingen. Volgende keer doe ik dus zeker weer mee."

Het Codemasters-programma is een samenwerking tussen de Refugee Talent Hub, New Dutch Connections, Accenture en VodafoneZiggo.

Lees meer over de People Planet Progress-ambities van VodafoneZiggo.