Vanaf 4 februari 2020 haalt Vodafone zijn 3G-netwerk uit de lucht. De reden hiervoor is eenvoudig: het geeft meer ruimte aan nieuwe vormen van mobiel internet, zoals 4G. Wat deze verandering precies inhoudt? Dat lees je hier.

Oké, 3G maakt dus ruimte voor zijn opvolger: 4G. De frequenties die 3G nu nog bezet houdt, geven 4G straks extra power. En ook nieuwere mobiele netwerken krijgen meer 'lucht' als 3G het veld ruimt. Denk daarbij aan Vodafone 4G+ en 5G. Het klinkt als goed nieuws. Maar wat betekent dit voor klanten?

Overal 4G
Als 3G verdwenen is krijgen klanten meer en beter bereik via 4G. Op afgelegen gebieden ontvang je nu soms nog alleen 3G. In het nieuwe jaar wordt mobiel internet op veel van zulke plekken een tandje beter.

Leeftijdscheck
Zijn er ook nadelen? Dat ligt eraan hoe oud je mobieltje is. Het 4G-netwerk werd uitgerold in 2013. Heb je een telefoon van voor die tijd, dan is hij waarschijnlijk niet toegerust op 4G. Dit betekent dat je geen mobiel internet meer ontvangt als 3G uit de lucht is. Voor klanten die zeker willen weten of hun telefoon het straks nog doet, is er de toestelcheck.

Switch je sim
Nog iets om te checken: hoe oud is je simkaart? Als je hem al langer dan tien jaar hebt, is het nu echt tijd voor een nieuwe. Zo besteld, kost niets. Als laatste kan het nodig zijn om de instellingen van je telefoon even aan te passen, zodat hij 4G-waardig is. Ook dit is zo geregeld.

Pluk de voordelen
Oude telefoons, nog oudere 'sims' – de kans is groot dat jouw smartphone en simkaart wél gewoon werken met 4G… en daar al jaren gebruik van maken. In dat geval pluk je nu dus alleen maar nog meer voordelen. Het einde van 3G brengt Nederland veel sneller, veiliger en stabieler mobiel internet.

Lees meer over GigaNet: het gezamenlijke netwerk van Vodafone en Ziggo