Ons leven speelt zich steeds meer af in de cloud. Alles wat we luisteren, bekijken, opslaan, opzoeken en bespreken gaat via de cloud. De jongste generaties hebben steeds minder apparatuur thuis staan en de afhankelijkheid van een altijd beschikbare, online verbinding wordt steeds groter. De levensader van de digitale wereld heeft een kloppend hart in de cloud gevonden. We kunnen niet meer zonder.

En er staat nog meer te gebeuren in de komende jaren. Met ons leven in de cloud willen we daar overal en altijd bij kunnen. Mobiliteit en toegankelijkheid worden sleutelwoorden. We willen overal een verbinding kunnen maken, of beter nog, altijd een verbinding hebben. Met deze nieuwe vorm van connectiviteit ontstaat ook een andere leefstijl en ontstaat ook een ander ontwerp van het netwerk dat dit mogelijk moet maken.

Steeds meer mensen (ook ik) benoemen daarbij het WIN-netwerk als nieuwe standaard. Dit is een ontwerprichtlijn voor het netwerkdesign - en de architectuur - van de toekomst. Hoe gaat dit netwerk de klant optimaal bedienen? Het WIN-netwerk is voorbereid op de voorwaarden die de digitale samenleving aan ons gaat stellen. Ik zal kort de principes uitleggen van dit WIN-netwerk, waar we de komende jaren steeds meer naar toe zullen bewegen. Met deze kennis kunnen architectuur- en engineeringafdelingen gerichter beslissingen maken waarin te investeren. Maar ook marketeers kunnen gerichter op de markt inspelen en de makers van businessmodellen kunnen tijdig op de veranderingen anticiperen.

W, staat voor Wireless.
In de toekomst heeft de klant een steeds grotere behoefte aan een geheel draadloze beleving. Dit kan via WiFi, LiFi, 5G of een combinatie hiervan. Het vaste netwerk blijft overigens zeker bestaan en dient als een belangrijke schakel tussen alle draadloze 'cellen'. Een draadloze beleving maakt alles veel makkelijker voor de klant. Overal is er tenslotte bereik en zijn verbindingen mogelijk met het internet, met het leven in de cloud.

I, staat voor IP.
Het IP-protocol is een open standaard die dient als basisplatform. Andere standaarden en bijhorende platformen zullen langzaam maar zeker 'uit de mode' raken. Het IP-netwerk zorgt voor standaardisatie en vereenvoudigt het platformbeheer voor de beheerder. Hierdoor ontstaat minder uitval en kunnen we een hogere beschikbaarheid garanderen.

N, staat voor Nano.
Nano-technologie maakt alles zo klein dat er thuis bij de klant geen apparatuur meer hoeft te staan. Alles kunnen we met een app besturen en de processing gebeurt in de cloud. De nano-technologie geeft de klant meer vrijheid. Alle hardware wordt tenslotte zo klein (verdwijnt of reduceert tot 'boxless' oplossingen) dat het makkelijk in één (draagbaar) apparaat past. De functionaliteit regelen we dan in de cloud. Denk maar eens aan Spotify, Netflix, Youtube maar ook Buienradar. Deze online diensten brengen alles binnen handbereik waar je voorheen een kast vol elektronica voor in huis had staan.

Online is dus handig en makkelijk, maar vergroot ook de afhankelijkheid van het internet/datanetwerk. Als het netwerk er even niet is, dan kan je als klant niets meer doen. Daarom is het voor de ontwerpafdeling belangrijk om, naast het WIN-uitgangspunt ook rekening te houden met vier gevolgen van deze data gedreven economie. Ik omschrijf dit als de QCSA-aandachtsgebieden. Dit zijn de thema's die vanuit de architectuur- en engineering-afdelingen speciale focus verdienen om de klant optimaal van dienst te blijven.

Quality (Kwaliteit)
Het netwerk moet de kwaliteit leveren die de klant verwacht. Dat betekent dat het netwerk niet meer mag uitvallen en er altijd moet zijn. Dit vereist een aanpassing in de huidige netwerkarchitectuur. Welke nieuwe technologieën maken dit mogelijk?

Capacity (Capaciteit)
Het netwerk moet de hoeveelheid data kunnen transporteren die de klant nodig heeft om zijn diensten af te nemen. Dit betekent anticiperen op de exponentiële groei van data en aanpassingen in de huidige netwerkarchitectuur. Welke maatregelen moeten we vroegtijdig treffen om hierop in te spelen?

Security (Veiligheid)
Het netwerk moet veilig genoeg zijn om data te versturen zonder dat onbevoegden deze kunnen bekijken of misbruiken. Dit betekent een aanpassing in de versleuteling van data en de huidige netwerkarchitectuur. Welke revolutionaire ontwikkeling gaat hiervoor zorgen?

Accessibility (Toegankelijkheid)
Het netwerk moet snel en eenvoudig toegankelijk zijn voor de klant. Ook dit betekent een aanpassing van de huidige netwerkarchitectuur. Daarnaast wil de klant snel en eenvoudig toegang tot de informatie die hij zoekt. Hoe gaat dit gebruiksgemak er uitzien? Alles moet intuïtief te vinden zijn. Wat moet er dan allemaal veranderen?

Er zijn al veel nieuwe technologieën beschikbaar die we meenemen in de nieuwe netwerkarchitectuur. Daarover in een volgende blog meer. Deze blog is bedoeld om iedereen ervan bewust te maken dat er bepaalde veranderingen aankomen. Iedereen is nodig om mee te denken hoe we deze nieuwe wereld met ons leven in de cloud veilig en met de hoogste zorg kunnen ontwerpen. Het WIN-netwerk en de QCSA aandachtsgebieden geven een richting aan hoe we dat kunnen bereiken.

Het netwerk wordt van ons allemaal. Het internet als vitale infrastructuur. Het kan bijna niet anders. Het dient een groter algemeen belang voor de hele samenleving. VodafoneZiggo werkt hard aan dit netwerk. Voor de toekomst is vertrouwen in een onbezorgde connectie met de rest van de wereld het belangrijkste voor de klant. Met ons leven in de cloud is VodafoneZiggo een belangrijke partner om altijd in verbinding te blijven. Wij weten waar de aandacht naar toe moet om aan deze wensen van de klant te voldoen.

Wilco Dekker
Technology Strategy Manager VodafoneZiggo