Je állereerste smartphone – dat is voor kinderen natuurlijk wel even een 'ding'. Maar wat gebeurt er achter die schermen? Daar zijn ouders vaak huiverig voor. In de Vodafone Foundation-stand Behind the Screens op het eerste My First Smartphone Festival én op het binnenkort te lanceren gelijknamige online platform, leren ouders en kinderen spelenderwijs over schermtijd, privacy en online gedrag. Met een knipoog, maar ook serieus.

Binnenlopend bij het My First Smartphone Festival kom je op een spannende kruip-door-sluip-door-route terecht vól verrassingen. Links vertelt iemand levendig hoe TikTok werkt, rechts kun je magische foto's maken met het lampje van je smartphone, en bovenaan een trapje krijg je een witte jas aan en mag je apps komen uitvinden. Het krioelt van de kinderen met hun ouders, en toch is het bijna overal muisstil. Elke presentatie en elk interactief beeldscherm krijgt oprechte aandacht. Dat kinderen het zowel leuk als spannend vinden, lees je af van hun gezichten.

Schermstrijd
'Hoeveel schermtijd mag ik?' Elke ouder kent deze vraag, of verwacht 'm binnenkort. "Iets wat ze doorgaans niet kennen uit hun eigen jeugd", stelt Michelle Volbeda, manager Vodafone Foundation Nederland. "En dat zorgt voor onzekerheid. Doe ik het goed? Ben ik te streng, of juist te meegaand?" Behind the Screens helpt ouders een handje. De kleurrijke stand hangt vol beeldschermen, zoals je ze kent van je telefoon. Daarop lees je allerlei bijzondere weetjes, vragen en dillema's waar je via tablets op kunt reageren. Op grote schermen centraal in de ruimte, spelen ouders en kinderen het spel ‘Schermstrijd’ tegen elkaar. Een spel met een leuke link naar de 'schermstrijd' die ook thuis vaak wordt gevoerd. Over het eigen beeldschermgebruik en dat van hun 'tegenstander'.

Prikkelen
Denise staat met haar dochter bij een dilemma: 'Je ouders of je telefoon, wat kies je?' Gelukkig tikt de vinger van dochterlief vastberaden op 'je ouders'. Joeri van Oostwaard, van Creative studio Coert & Joeri, is samen met Coert Buiting verantwoordelijk voor het ontwerp van de stand en de prikkelende teksten op de wanden. "Ze moeten aanzetten tot gesprekjes tussen ouders en kinderen over smartphones", vertelt hij. "Als een kind trouwens bij dit dilemma 'je telefoon' invult, popt er nog wel een extra scherm op waarin we die keuze niet erg aardig noemen." Of onverstandig. Zoals bij Timo, die bij 'Leven zonder telefoon of leven zonder linkerarm?', voor die laatste optie kiest. Timo reageert bijdehand: "Ja, ik doe toch alles met rechts."

Uitspoken
De dilemma's zitten vol dikke knipogen en slimme seintjes. "Dit helpt ouders om op een luchtige manier gesprekken te voeren over telefoongebruik", vertelt Michelle. "En ze leveren ons allerlei inzichten op. De kennis die we hier opdoen, gebruiken we voor ons nieuwe online ‘Behind the Screens’-platform voor ouders dat binnenkort live gaat. Op even speelse en humoristische wijze als in deze stand, behandelen we daar allerlei vragen waar je tegenaan kunt lopen. Je ontdekt wat er achter het telefoonscherm van je kind gebeurt, leest leuke verhalen en ervaringen en krijgt tips en tricks van experts over hoe je het beste omgaat met het smartphonegebruik van je kind. Hierdoor krijg je weer grip op – en plezier in – dit deel van de opvoeding."

Scrollen
"Ouders zien vooral de gevaren van de digitale wereld voor hun kinderen", legt Michelle uit. "Van cyberpesten tot gaming. Deels omdat kinderen al snel handiger met hun smartphones zijn dan zijzelf. Ouders kunnen hierdoor het gevoel van overzicht en overwicht verliezen." Het platform gaat daar serieus op in. Daarnaast laten we ook de positieve kanten van de digitale media zien. Zodat ouders daar samen met hun kinderen van kunnen genieten." Op de achtergrond klinkt luid gelach bij de schermvraag: ‘Zit jij te scrollen tussen de drollen?’ "Ik niet", schatert een jochie, "maar papa wel!"

IMG-20240408-WA0024