'Hoi, Maryam en Alpha hier. Vandaag zijn wij je baas.' Dit bericht ontvangen de collega's van VodafoneZiggo vanochtend. Met "Baas van Morgen" nemen de twee basisschoolleerlingen het werk over van HR-directeur Thomas Mulder.

De nieuwe bazen mogen hun knappe koppen meteen inzetten voor gelijke kansen op de werkvloer. Thomas legt ze namelijk een uitdagende vraag voor: Hoe kunnen wij als bedrijf de verschillende godsdiensten en culturen op de werkvloer dichter bij elkaar brengen? Die hersenkraker hoeven ze natuurlijk niet in hun eentje te beantwoorden. Maryam en Alpha kunnen videobellen met hun nieuwe collega’s voor input op het vraagstuk, net zoals Thomas dat altijd aanpakt. Vervolgens duiken ze in een brainstorm én presenteren De Bazen van Morgen hun advies.

Op naar de top
Met het initiatief de Baas van Morgen bereidt JINC jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand voor op de arbeidsmarkt. Ze hebben vaak minder rolmodellen, en zien vaker werkloosheid en armoede om zich heen. Extra belangrijk dus, om deze jongeren te laten voelen: ook ik heb dezelfde kansen. Het thema draait dit jaar om gelijke kansen op de werkvloer. “Afkomst, geslacht, geaardheid, gezondheid of religie zouden geen invloed mogen hebben op iemands kansen op de arbeidsmarkt”, zegt directeur Daniël Roos. “Iedereen is het daarover eens, maar de praktijk is weerbarstig.”

Verschillende godsdiensten en culturen op de werkvloer
VodafoneZiggo is onderdeel van een internationale organisatie met vestigingen in vrijwel alle delen van de wereld. Op de werkvloer komen veel verschillende culturele en etnische achtergronden samen. “We willen dat mensen zich bewust zijn van elkaars culturele gewoonten en tradities, en begrip en respect voor elkaar hebben. Daarom communiceren we gedurende het hele jaar hierover met elkaar en extra tijdens, bijvoorbeeld Kerstmis, Pesach en de Ramadan,” aldus Thomas Mulder. “VodafoneZiggo heeft een ambitieus Diversity & Inclusion beleid met vier pijlers: Gender, LGBTI+, Interculturality en Ability. Het is mooi om te zien dat door de voorbereiding op de komst van Maryam en Alpha de plannen op het gebied van Interculturality in een stroomversnelling zijn geraakt.”

Baas van Morgen

Het mes snijdt aan twee kanten
Aan de zevende editie van Baas van Morgen doen 550 leerlingen mee uit groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste twee klassen van het VMBO. Ze nemen de plek in van 450 CEO's, directeuren en politici. “Met veel plezier neemt VodafoneZiggo jaarlijks deel aan deze inspirerende dag van JINC”, noemt Thomas Mulder. “Boven alles omdat ik hoop dat we Maryam en Alpha een flinke stoot zelfvertrouwen, energie en een brede horizon meegeven. Maar ook omdat mijn collega's en ik op onze beurt het nodige opsteken van hun frisse blik en onbevangenheid.”

“Wij doen natuurlijk elke dag ons best om een fijne werkomgeving te creëren voor álle medewerkers, ongeacht hun achtergrond. Vandaag hebben onze twee jonge bazen Alpha en Maryam die inspanningen een extra impuls gegeven. Samen met collega’s brainstormden ze over hoe we de verschillende godsdiensten en culturen op de werkvloer nog beter bij elkaar kunnen brengen. En dat leidde tot steengoede adviezen: een welkom in alle talen én de jaarlijkse themaweken waarin we onder andere gerechten delen gaan er zeker komen. Zo kan iedereen zichzelf zijn en nog meer plezier hebben tijdens het werk.”

Bekijk de dag van Maryam en Alpha van moment tot moment in dit dagboekverslag:

Baas van Morgen 2021