Verhalen
Online Masters doe je gemakkelijk vanuit huis

Online Masters doe je gemakkelijk vanuit huis

Online Master in pyjama

Appen, chatten, TikTok, nepnieuws, sexting en cyberpesten. Het online leven biedt vele voordelen, maar soms ook flinke uitdagingen. Kinderen moeten hiermee leren omgaan. VodafoneZiggo helpt ze daarbij.

Online Masters is een programma met online lesstof om digitale vaardigheden op te doen en uit te breiden. Bewust, veilig en verantwoord zijn de sleutelwoorden. VodafoneZiggo ontwikkelde het programma is ontwikkeld omdat het telecombedrijf besefte dat scholen tot nu toe nog beperkt lesgeven in digitale vaardigheden. De verwachting is dat 'digitale geletterdheid' vanaf 2022 onderdeel wordt van het landelijk curriculum. Vervolgens krijgen scholen nog jaren de tijd om het te implementeren in hun onderwijsprogramma's. "Dat duurt veel te lang voor de huidige generatie", zegt Louise Meijer, directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. "We willen kinderen nu al vanaf jonge leeftijd spelenderwijs meenemen in de digitale wereld. Want die wereld ontwikkelt zich in razend tempo. Om daarin mee te doen, moet je tijdig beschikken over de juiste kennis en vaardigheden."

Online Masters behandelt vier thema's: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online. Louise: "In het online lesprogramma nemen verschillende masters een blik in hun vakgebied, variërend van techniek tot design. Dat doen ze aan de hand van video's. Zo blikken ze bijvoorbeeld terug op hoe het eraan toeging in de begintijd van het internet, leren ze over de nieuwste hightech snufjes en worden prangende thema's als nepnieuws, sexting en cyberpesten besproken."

Online Master in pyjama
Online Masters is gestart als programma om met de hele klas, en dus op school, te doen. Maar ook thuis kun je met de modules aan de slag. "Zeker in deze tijd is dat natuurlijk hartstikke mooi", vervolgt Louise. "Hoewel het soms lijkt alsof alles even stilstaat door de tijd waarin we nu leven, is dat natuurlijk niet het geval. Zeker niet in de online wereld, die nu wellicht nog belangrijker is geworden omdat we via online middelen contact houden met vrienden, familie, werk en school."

Je kan nu vanuit jouw favoriete stoel, met limonade en koekjes in de buurt, terwijl je jouw haar nog niet hebt gekamd en jouw pyjama nog draagt, Online Master worden. En daar weet Rik (13) alles van: "De afgelopen weken kon ik niet naar school. Als ik na mijn online schoolles mijn huiswerk voor de dag af had, ging ik weleens een les van Online Masters volgen. Later wil ik legaal hacker worden. De derde module, Safe Master, vond ik daarom heel tof om te doen. Nu weet ik al een beetje hoe het straks moet."

Vanaf 11 mei zijn de basisscholen weer begonnen. Kinderen kunnen weer gemiddeld twee dagen per week naar school. De andere drie dagen – natuurlijk mits zij hun reguliere huiswerk af hebben én zin krijgen in een digitale uitdaging – kunnen ze Online Masters er alsnog bij pakken. Louise: "De modules blijven toegankelijk voor thuisgebruik. En we blijven het masterprogramma ook verder ontwikkelen en verbeteren. Hierover begin volgende maand meer."

Hebben jouw kinderen het huiswerk af en zin in een digitale uitdaging? Surf dan met ze naar www.online-masters.nl en kies een 'thuismodule'.