Verhalen
Robots blijven beschikbaar voor langdurige zieke kinderen via Bondgenoten-programma

Robots blijven beschikbaar voor langdurige zieke kinderen via Bondgenoten-programma

Bondgenoten-robots staan nu op eigen benen

Met het programma Bondgenoten worden AV1-robots uitgeleend aan kinderen met een langdurige ziekte, zodat zij in contact kunnen blijven met vrienden, school en familie als ze in het ziekenhuis liggen of thuis herstellen. Stichting Kind en Ziekenhuis heeft een effectieve en professionele leenprocedure opgezet met goede begeleiding voor ouders, kinderen en docenten bij het gebruik van de robots. Ook heeft Kind en Ziekenhuis de bekendheid van het programma weten te vergroten onder scholen, ouders, gezondheidszorg en overheid.

Designwedstrijd
In 2018 startte de samenwerking met een designwedstrijd voor de robot en een lesprogramma om de bekendheid van de robot voor zieke kinderen onder scholen te creëren. Elk kind dat een robot leent, kan met het stickervel van het winnende design zijn of haar robot zelf versieren. Het programma begon met 20 robots en later werden er 5 extra robots gekocht met donaties o.a. vanuit de Connect Run, een sponsorloop van VodafoneZiggo-medewerkers. In 2020 werden de 25 robots aan 51 kinderen uitgeleend.

Innige band
De robots hebben veel impact op het leven van zieke kinderen. Marleen, de moeder van Ilias (9 jaar), vertelt: "Wat de robot voor ons gezin heeft betekend, is met geen pen te beschrijven. Educatief, sociaal en emotioneel. Ons 'Ili-botje' zorgde ervoor dat Ilias de lesstof kon bijbenen, zijn sociale contacten met klasgenootjes kon onderhouden en een heel innige band met zijn oma had in de laatste periode van haar leven." En bekijk hier de korte video over hoe Puck contact houdt met haar klas.

Na een succesvolle samenwerking van 3,5 jaar tussen de Vodafone Foundation en Stichting Kind en Ziekenhuis kunnen de Bondgenoten-robots nu op eigen benen staan. Kind en Ziekenhuis zal het Bondgenoten-programma zelfstandig voortzetten en uitbreiden zodat zij kinderen met een langdurige ziekte met behulp van de robots ook in de toekomst kunnen blijven ondersteunen om zo sociale inclusie te bevorderen.

De Vodafone Foundation draagt bij aan een (digitale) inclusieve samenleving. De focus ligt op het bevorderen van digitale vaardigheden en het inzetten van technologie voor de samenleving. In samenwerking met partners ontwikkelt de Vodafone Foundation nieuwe programma's die hieraan bijdragen. Na een aantal jaren worden de programma's zelfstandig door de samenwerkingspartner voortgezet. In goede samenspraak met de partner wordt er naar zo'n moment toegewerkt, waarbij de Foundation de partner ondersteunt naar de fase van zelfstandigheid.

Vodafone blijft Kind & Ziekenhuis en het Bondgenoten-programma financieel steunen met donaties uit de Vodafone MB Donaties.