Verhalen
Samen online de online wereld ontdekken

Samen online de online wereld ontdekken

Van 'dat ding' naar tablet

Annemieke Oerlemans, Personal Assistant van de HR-directeur bij VodafoneZiggo, wilde zich graag inzetten voor één van de maatschappelijke projecten van het bedrijf. Dat werd Welkom Online. Ze meldde zich aan en werd gelinkt aan mevrouw Hoek van 91 jaar. Vanwege de coronatijd kan Annemieke nu niet fysiek op bezoek komen, maar ze blijven verbonden.

Waar jongeren zich een leven zonder internet niet kunnen voorstellen, kunnen veel ouderen de technologie niet bijhouden. Daarom biedt VodafoneZiggo het lesprogramma Welkom Online aan, dat technisch onderlegde mensen koppelt aan ouderen die hun digitale vaardigheden willen opkrikken.

Annemieke werd begin 2020 actief voor Welkom Online. In de eerste week van februari had Annemieke haar eerste afspraak met haar 'match' via het Ouderenfonds, mevrouw Hoek. Of eigenlijk, haar tweede afspraak. "De eerste afspraak was mevrouw Hoek even ontschoten. Toen ik volgens afspraak bij haar op de stoep stond, werd er een traplift geïnstalleerd. Het kwam dus, heel begrijpelijk, niet zo goed uit. Maar ondanks de minieme vergetelheid en de komst van de traplift, straalde niets aan mevrouw Hoek uit dat zij al 91 jaar is. Een kranige dame zo gezegd, die nog zelfstandig woont, actief is en weet wat ze wil. Dat bleek wel bij onze volgende afspraak."

Deze afspraak stond duidelijk in de agenda van mevrouw Hoek, want ze wachtte Annemieke op het afgesproken tijdstip al op met verse koffie. Na elkaar wat beter te hebben leren kennen, gingen ze aan de slag. "Ik was eerlijk gezegd verrast door wat mevrouw Hoek allemaal al wist. Hoewel ze nog wel wat hulp kon gebruiken met haar tablet, wist ze in ieder geval al wát ze er allemaal op kon doen. Het moest alleen nog lukken."

Rummikub spelen
Mevrouw Hoek bleek namelijk al twee jaar ingeschreven te staan bij het Ouderenfonds voor een match. In de tussentijd was ze niet bij de pakken neer gaan zitten. "Met wat hulp van buitenaf en haar enorme nieuwsgierigheid, had ze 'dat ding' al aan de praat gekregen. We begonnen aan de eerste introductie-modules van het lesprogramma en ze had snel door hoe het allemaal werkt."

Na het doorlopen ervan kwam het hoge woord eruit. Mevrouw Hoek had een heel specifieke wens. Zij wilde eigenlijk zo graag online Rummikub spelen. "Dat is toch fantastisch? Dus na het installeren van een Rummikub app op haar tablet en onder het genot van een volgende kop koffie zaten wij samen aan een spelletje. Zo hadden we nog uren kunnen zitten, maar het werd tijd om naar huis te gaan. Toen ik haar vroeg wanneer wij onze volgende afspraak konden maken, was ze blij verrast, want ze dacht dat mijn bezoek eenmalig was."

Verbonden blijven
De coronatijd gooit nu echter roet in het eten. Op bezoek bij mevrouw Hoek zit er nu even niet in. "Dat is lastig. Juist omdat het mij bij mijn laatste bezoek duidelijk werd dat ik er voor meer dan alleen de instructie voor de iPad was en dat gaf een heel goed gevoel. De fysieke bezoekjes hebben we nu gewoon even in de ijskast gezet tot het weer kan. In de tussentijd houden we contact, telefonisch én natuurlijk via de iPad. Wij blijven verbonden, zeker nu!"