Verhalen
Volumetric video brengt klanten een interactieve ervaring

Volumetric video brengt klanten een interactieve ervaring

Virtueel schoenen en kleding 'passen' dankzij 5G

Geen statische productfoto's, maar interactieve beelden. De nieuwe techniek volumetric video geeft consumenten een interactief voorproefje van een product met Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). "Dankzij 5G komen snel meer van dit soort unieke toepassingen binnen bereik", zegt Martijn van Lieshout, marketingdirecteur zakelijke markt bij VodafoneZiggo.

Volumetric video geeft consumenten een nieuwe online pasbeleving van bijvoorbeeld schoenen en kleding. Omdat klanten zélf onderdeel worden van de content, kunnen ze het item vanuit elke hoek bekijken. Pim Dresen, eigenaar van Mercer Amsterdam, is een van de ondernemers die volumetric video toepast. Het sneakerlabel is bekend van samenwerkingen met F1-coureur Lewis Hamilton en megaster Lady Gaga. Dankzij de videotechniek zien zijn klanten tot in detail hoe de collectie valt.

Grote hoeveelheden data
Voor volumetric video zijn heel veel beelden nodig. Die worden in een studio door tientallen camera's opgenomen en omgezet naar bewegend 3D-beeld. "Hiermee zijn grote hoeveelheden data gemoeid", vertelt Martijn van Lieshout. "Om de beelden met volumetric video op je smartphone te kunnen downloaden en afspelen, is een stabiel en snel 5G-netwerk nodig. En een goede smartphone natuurlijk, met voldoende rekenkracht."

5G als kraamkamer
Volumetric video is op dit moment de enige techniek die 3D-video opneemt. "Maar innovatie gaat snel", zegt Van Lieshout. "Bedenk maar eens hoe snel het ging sinds 3G de smartphone bracht en we dankzij 4G YouTube op onze telefoon konden kijken. Ook 5G brengt snel meer toepassingen binnen bereik. We experimenteren met elf partnerbedrijven in de 5G-hub op de High Tech Campus in Eindhoven. Hier zien we hoe volumetric video ook heel geschikt is voor maatschappelijke toepassingen. En voor onderwijs met VR, denk bijvoorbeeld aan anatomielessen."

Makkelijk schaalbaar
Van Lieshout noemt volumetric video een voorbeeld van hoe het krachtige Vodafone-netwerk ook zzp-ondernemers en het kleinere mkb kan helpen. "Met de nieuwe generatie mobiel internet helpen we ondernemers om technologie en innovatie op een makkelijke, schaalbare manier toe te passen, zodat zij in hun markt een concurrentievoordeel kunnen behalen. Zij kunnen met nieuwe toepassingen hun distributiekanalen zo inrichten dat klanten die zich oriënteren op hun aankoop een unieke ervaring krijgen."

Onvergetelijke impact
Ondernemer Dresen is enthousiast over volumetric video. "Ik verwacht er veel van", zegt de bedenker van innovatieve sneakers van ananasleer, wijnleer en gerecyclede PET-flessen. "Toen we in onze webshop niet één maar twee productfoto’s gingen gebruiken, steeg de conversie al met 200 procent. Moet je nagaan wat de impact van bewegend beeld kan zijn."

Lees meer over het 5G-netwerk