VodafoneZiggo brengt sinds 2021 met slimme software* het elektriciteitsverbruik van het mobiele Vodafone-netwerk flink terug. Nederland is het eerste land waar Vodafone deze techniek breed inzet in haar mobiele netwerk. Het elektriciteitsverbruik daalt hierdoor met 5.000.000 kWh per jaar.

In totaal neemt VodafoneZiggo tientallen maatregelen om de efficiëntie van het netwerk te vergroten en die hebben effect: terwijl het mobiele dataverkeer ook in 2022 stijgt met tientallen procenten stijgt daalt het stroomverbruik met negen procent.

De negen procent energiebesparing op het mobiele netwerk staat gelijk aan het verbruik van ruim 3.200 Nederlandse huishoudens. In 2025 wil VodafoneZiggo de totale CO2-voetafdruk met 50% terugbrengen ten opzichte van 2018. Halverwege de termijn tot 2025 is al ruim de helft van deze doelstelling gehaald. Het energie-efficiënter maken van het netwerk is één van de vele mogelijkheden die VodafoneZiggo ziet om de reductie – via grote én kleinere maatregelen – uiteindelijk te behalen.

3G apparatuur van de stroom af
Nog een belangrijk voorbeeld: sinds september 2022 zetten medewerkers versneld de 3G-apparatuur uit die nog is opgesteld bij Vodafone masten. Weliswaar is het 3G-netwerk begin 2020 centraal uitgeschakeld, maar onder elke zendmast staat nog 3G-apparatuur. In 2020 is meteen begonnen met het van de stroom af halen en verwijderen van deze apparatuur. Dat is met 4.000 mobiele opstelpunten een flinke klus. Elke 3G-installatie verbruikt ongeveer 3.600 kWh stroom per jaar. VodafoneZiggo versnelt nu door maandelijks op minstens 150 ‘sites’ de stekkers uit de nog aanwezige 3G-apparatuur te trekken. Doel is zo snel mogelijk de maximale besparing van 14.4 GWh per jaar te behalen.

Jeroen Aanraad van de VodafoneZiggo Energy Crew: “We hebben meer dan honderd initiatieven in kaart om energie te besparen. Zowel op ons mobiele als op het vaste netwerk. Totaal verbruikt VodafoneZiggo op jaarbasis rond de 283 GWh aan stroom, vergelijkbaar met een stad als Eindhoven. 94% hiervan is voor het mobiele netwerk van Vodafone, het vaste Ziggo-netwerk en de bijbehorende datacenters. De overige 6% is voor onder andere de winkels, callcenters en andere kantoren. Opgeteld willen we jaarlijks 2% energiebesparing realiseren, een duurzaamheidsdoel dat we ook met het Rijk hebben afgesproken.” .

*Hoe werkt de software?
De software signaleert wanneer ergens in Nederland het mobiele dataverbruik op een zendmast daalt en past hierop het lokale netwerk aan. Dan daalt het stroomverbruik. Als lokaal de vraag naar data weer toeneemt schakelt de zendlocatie weer naar volle capaciteit. Deze “stand-by”-stand wordt al jarenlang ’s nachts gebruikt – nieuw is dat deze software ook overdag wordt ingezet om stroom te besparen.