Verhalen
"Gemak is alles"

"Gemak is alles"

Expert Herman Weerman over wifi-trends

Thuis, op je werk of in een café: wifi is overal. De technologie is in beweging, het ontwikkelt zich. Daardoor wordt wifi steeds beter en groeit het mee met de digitale revolutie om ons heen. Maar wat zijn nu de laatste trends en ontwikkelingen op wifi-gebied? Herman Weerman, Senior Product Manager B2B Mobile & IoT, praat je bij.

Wifi = internet?
"Veel consumenten zien geen verschil tussen 'wifi' en 'internet', terwijl het toch echt andere dingen zijn. We zien dat aan de support-vragen die we binnenkrijgen via onze wifi-assistent. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Je smartphone, pc of laptop verbindt je niet direct met dat internet, maar via een lokaal netwerk. Bekabeld (een LAN-verbinding) of niet-bekabeld: wifi dus. De verwarring ontstaat onder meer doordat mensen hun internetsnelheid meten met apps op hun smartphone die verbonden zijn via wifi. Ze ontdekken dan bijvoorbeeld dat zij surfen met 200 megabits per seconde, terwijl ze 1000 bij ons afnemen. Wij leggen hen dan uit dat die hoge waarde alleen mogelijk is via een draad, een LAN-verbinding dus, en dat 200 megabyte draadloos al behoorlijk goed is. Die 1000 via wifi haal je zelfs niet eens met de hypermodernste smartphone. Daarmee blijf je rond de 550 hangen. Waarom je dan 1000 zou afnemen? Omdat je daarmee met meerdere gebruikers, bijvoorbeeld je hele gezin, van de volle bandbreedte kunt genieten."

Mobiel internet en wifi eindelijk samen
"We roepen het al jaren, maar nu gaat het echt gebeuren: het verschil tussen mobiel internet en wifi verdwijnt. Dat kan nu, omdat mobiel gebruik van internet volledig ingeburgerd is en vrijwel iedereen een grote databundel heeft. Qua gebruikersgemak is er nog werk aan de winkel, want voor mobiel gebruik heb je een simkaart in je telefoon nodig en voor wifi moet je een code invoeren. We zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuw systeem, daarmee kun je straks met je Vodafone-simkaart vanzelf inloggen op je wifi-netwerk zonder dat je een wificode nodig hebt. Wij zorgen ervoor dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van beide netwerken hoog is én dat de gebruiker van overgangen zo weinig mogelijk merkt."

Gratis openbare wifi verdwijnt
"Tien jaar geleden zag je in elk café en op iedere straathoek een openbare wifi-hotspot verschijnen. Dat zie je steeds minder, en zoals het zich nu ontwikkelt, gaat het zelfs helemaal verdwijnen. Onder meer doordat vrijwel iedereen behoorlijke databundels en mobiele dekking heeft, maar ook omdat verbinding maken met een netwerk 'gedoe' is vanwege de wificode. Natuurlijk heb je wachtwoordvrije openbare wifi, maar dat is onveilig en wordt steeds meer geblokkeerd door Apple en Google. Die wachtwoordvrije openbare hotspots verdwijnen dus, maar er komt een verbeterde variant voor in de plaats: secure wifi. Dit is openbare wifi waarmee je contact legt via je simkaart of een app. Het kan ook op basis van een generiek account, zoals Publicroam dat al aanbiedt. Het nadeel daarvan is dat je zo'n account moet aanmaken – oftewel: gedoe. Ik denk zelf dat de simkaart-methode de meeste kans van slagen heeft."

Geen draadgebonden netwerken meer
"Waarom mét draad als het net zo goed zonder kan? Precies, daarom is dat wat er gebeurt. De kwaliteit en capaciteit van draadloos is inmiddels minstens evengoed als draadgebonden, dus kiezen mensen voor wifi. Thuis, maar ook op kantoor. Kwaliteit is trouwens niet eens de belangrijkste voorwaarde voor mensen om over te stappen. Dat is namelijk gemak. Neem de overgang van lp naar cd en van cd naar Spotify. Mensen stapten massaal over, en niet omdat de kwaliteit zoveel beter werd. Dat was uiteraard wel een randvoorwaarde, maar de voornaamste reden was dat je met een cd eenvoudig terug en vooruit kon spoelen en dat je met Spotify nóg makkelijker muziek kunt luisteren. Kwaliteit, betaalbaarheid en gemak: dat zijn de triggers."

Slimme apparaten op wifi, mobiel én Bluetooth
"Wifi via simkaartautorisatie kan ook dé oplossing zijn voor de toenemende vraag naar IoT-oplossingen. Bijvoorbeeld voor domotica: 'slimme', met internet verbonden apparaten in huis. Dat kan al via wifi, maar dan heb je weer te maken met wachtwoorden. Een andere optie is mobiel, maar door de steeds betere isolatie van huizen neemt de kwaliteit van mobiele dekking in huis af. Bovendien zit veel van die intelligente apparatuur weggestopt in een hoekje of kast. Daarom: wifi via simkaartauthorisatie, gecombineerd met mobiel. Ook komt er meer vraag naar track and trace in gebouwen. Daarvoor is wifi dan weer minder geschikt. Bluetooth kan wel, maar de beste oplossing is een combinatie van twee of meerdere technieken. Aan ons de taak om ervoor te zorgen dat het gebruikersgemak daarbij groot is en mobiel, wifi en Bluetooth naadloos in elkaar overgaan."