Hoe krijgen talenten, die ook een handicap hebben, óók een plek binnen organisaties? Wat levert dat op? En mag je ook grapjes over een handicap maken? Manager Diversity & Inclusion Pim Brouwers gaat erover in gesprek met presentatrice Lucille Werner. "Als je puur naar talent kijkt, doet die handicap er niet toe."

"Ik ben slechtziend, maar dat is bij VodafoneZiggo nooit onderwerp van gesprek geweest", stelt Pim. Voor Lucille, die moeilijk loopt, was dat anders: "Ik droomde ervan om te presenteren op TV. De eerste jaren werkte ik alleen achter de schermen. En eenmaal op de buis, hield een desk mijn benen buiten beeld. Mensen zagen me niet lopen. Dat veranderde toen ik Lingo presenteerde, en daar kwamen veel reacties op. Nederland had er moeite mee om iemand met een handicap zo prominent in beeld te zien. Sommigen zeiden 'Help dat meissie', anderen vonden het eng."

Handicap in beeld
Ook in het bedrijfsleven zijn we nauwelijks gewend aan collega's met een handicap. "Dat begint al bij de sollicitatie", ziet Lucille. "Dan vraag je je af of je erover zal vertellen, bang om erop afgerekend te worden, zoals toen ik negentien was. Ik wilde in de horeca werken, maar werd afgewezen vanwege mijn loopje. Joop van den Ende was de eerste werkgever die zei dat mijn handicap alleen maar in mijn voordeel zou werken. En zo zie ik het nu ook. Je moet jezelf niet verloochenen. Je bent wie je bent. Een handicap levert bovendien belangrijke vaardigheden op zoals doorzettingsvermogen en creativiteit. Als je dat in gedachten houdt, kun je blijven dromen."

Pim en Lucille

Sociale verbinding
"Mensen kunnen wel in zichzélf geloven, maar hoe zorgen we nou dat het bedrijfsleven dat ook doet?" vraagt Pim. Lucille: "Dat is een uitdaging, kijk alleen maar naar de banenafspraak die de overheid maakte om voor 2026 maar liefst 125.000 mensen met een arbeidsuitdaging in het bedrijfsleven te plaatsen. Dat doel halen ze waarschijnlijk niet. De beperkte zichtbaarheid van mensen met een handicap – in de samenleving én in het bedrijfsleven – is daar denk ik een van de belangrijkste redenen voor. Onbekend maakt helaas onbemind. Ik geloof: hoe vaker je collega's met een handicap ziet en met ze werkt, hoe meer je ziet dat een waardevolle collega een handicap kan hebben. En hoe groter daardoor iemands kansen worden als die een handicap heeft."

Inclusief talent
"Een diverse en inclusieve cultuur is een van de belangrijkste doelen van onze corporate social responsiblity strategie People, Planet, Progress", vertelt Pim. "Wij willen dat VodafoneZiggo een werkplek is waar elk talent zich thuis voelt. Daar zetten we nu vijf jaar op in en dat heeft effect. Hoe meer collega's met een arbeidsuitdaging bij ons werken, hoe meer collega's terugkoppelen dat het hen en onze organisatie veel extra's oplevert. Namelijk talentvolle collega's en vaak ook een extra goede sfeer. Dat is precies wat we willen bereiken."

Successen behalen
"Het is goed dat een grote organisatie als VodafoneZiggo hier zo bewust mee bezig is", stelt Lucille. "Ja, al moesten we echt van onze koudwatervrees af in het begin", vertelt Pim. "We zijn een kennisintensieve organisatie waarin het belangrijk is om resultaten te halen. Er was angst dat dit met een diverser team niet zo goed zou lukken. Maar teams die collega's met een handicap hebben, ervaren juist dat ze meer successen behalen."

Handigrappen
Pim: "Meer collega's met een handicap op de werkvloer betekent ook dat de kans groter is dat we met kantoorgrappen te maken krijgen. Zo word ik – omdat ik slecht zie – weleens grappend arrogant genoemd omdat ik niet teruggroet als iemand van afstand naar me zwaait. Vind jij dit soort grappen kunnen?" Lucille: "Ik vind ze zelfs onmisbaar. Grappen breken het ijs en geven ontspanning. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met de ander, maar ik kan een 'Zet je beste beentje voor Lucille' wel waarderen. Ik denk dat grappen laten zien dat een handicap er gewoon bij hoort, ook op de werkvloer."

Op donderdag 3 december, de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, ging prinses Laurentien in gesprek met bekende en onbekende mensen met een beperking. Onder meer met presentatrice Lucille Werner, minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink en programmadirecteur Judith Janssen (ECIO). Ook Pim Brouwers, manager Diversiteit en Inclusie van VodafoneZiggo schoof aan. De organisatie van de bijeenkomst lag in de handen van de Alliantie Digitaal Samenleven, waarvan VodafoneZiggo een partner is.

VodafoneZiggo Alliantie Digitaal Samenwerken

De huiskamergesprek van donderdag 3 december, waarin over de betekenis van inclusie en #ÉchtContact voor mensen met een beperking wordt besproken, kun je hieronder terugkijken.