Huilende mensen die voor het eerst weer de stemmen van hun geliefden horen. Dat beeld zal de deelnemers van de missie van Vodafone Foundation naar Mozambique nog lang bijblijven. Vier collega's van de Vodafone Foundation vlogen medio maart 2019 naar het Afrikaanse land om de communicatie te herstellen na een verwoestende orkaan.

Orkaan Idai richtte enorme verwoestingen aan in Mozambique. Er waren vele slachtoffers te betreuren, veel communicatielijnen vielen weg, wegen werden weggevaagd. Snelle communicatie na een ramp is cruciaal voor hulpverleners en inwoners. Daarom kwam de Vodafone Foundation snel in actie.

Het fonds stuurde een internationaal team van Vodafone-collega's uit Nederland, Portugal, Roemenië en Hongarije. Ze namen o.a. Instant Wifi-apparatuur mee, die in Nederland ontwikkeld is. Het team werkte ter plekke samen met de lokale telecomprovider Vodacom, de NGO Télécoms Sans Frontières en de lokale autoriteiten. Het doel: razendsnel communicatie mogelijk maken voor hulpdiensten en bewoners/slachtoffers.

Mozambique_ravage

Verwoesting
Het viertal reisde naar Beira, de stad waar de verwoesting het grootste was. Het lukte om een 3G- 2G-netwerk op te zetten bij de luchthaven voor communicatie voor de hulpdiensten. Daarnaast hebben de Vodafoners op enkele scholen waar gemiddeld 600 ontheemde families zijn opgevangen de mogelijkheid geboden om via satelliet telefoons gratis te bellen zodat deze mensen andere familieleden konden laten weten dat ze veilig zijn.

Moeilijk loslaten
"We zagen mensen huilen die hun geliefden na dagen onzekerheid weer spraken. Dat we zoiets kunnen betekenen met onze techniek, is geweldig", zegt Jeroen. "Toch is trots natuurlijk niet het enige gevoel dat naar boven komt. Verdriet en angst zien we van zó dichtbij dat we die emoties soms moeilijk kunnen loslaten. Hoe heftig ook, het feit dat je hulp kunt bieden is het dubbel en dwars waard."

Binnen 48 uur opbouwen
De Nederlandse Vodafone Foundation stuurde eerder al medewerkers naar rampgebieden in Sint-Maarten (2017) en de Filipijnen (2018). Met het Instant Network programma zet Vodafone collega's (vrijwilligers) en apparatuur in om tijdelijke communicatieverbindingen in rampgebieden binnen 48 uur op te bouwen.

Interview
Bekijk het interview met Jeroen Aanraad en Harm Kanters. Jeroen was in Mozambique en Harm ging in 2017 naar Sint-Maarten na een orkaan, ook was hij op de Filipijnen. Ze delen hun ervaringen en staan stil bij de doelen van hun missies, het improvisatievermogen dat daarbij nodig is en de bijbehorende heftige emoties.

Lees meer over de Vodafone Foundation