Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung verwelkomen high-tech bedrijf ASML als nieuwe partner in de samenwerking ten behoeve van de digitale inclusie van ouderen. De chipmachinefabrikant uit Brainport Eindhoven verbindt zich aan het digitale lesprogramma Welkom Online, dat ouderen helpt digitaal zelfredzaam te zijn.

Met dit lesprogramma, dat eind 2019 werd gelanceerd, kunnen ouderen kennis maken met de mogelijkheden van het internet. Zo wordt het makkelijker om contact te onderhouden met vrienden en familie en kunnen ouderen effectiever en met meer plezier deelnemen aan de digitaliserende samenleving. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 is naast het lesprogramma de Helpdesk Welkom Online opgezet, zodat ouderen nu ook op afstand geholpen kunnen worden met digitale vraagstukken. De helpdesk wordt naast vrijwilligers van het Ouderenfonds door medewerkers van ASML en VodafoneZiggo bemenst.

“Als technologiebedrijf staan we aan de basis van de digitaliserende samenleving, maar realiseren we ons ook heel goed dat nog lang niet iedereen zo makkelijk zijn of haar weg vindt in die digitale wereld”, zegt Inge Wouters, manager Community Engagement educatie bij ASML. “We vinden het daarom belangrijk om, samen met ASML medewerkers ons steentje bij te dragen aan het dichten van dat digitale gat, zodat steeds meer mensen profijt kunnen hebben van de technologische vooruitgang. Daarom zijn we trots om deze samenwerking aan te gaan.”

Directeur Nationaal Ouderenfonds Corina Gielbert: "Niet alle ouderen kunnen technologische ontwikkelingen even makkelijk volgen en de kansen benutten die internet kan bieden. Met de bijdrage van ASML als partner kunnen we energie en krachten bundelen om in 2021 nóg meer ouderen te helpen en samen te zorgen dat hun wereld groot blijft."

Feiten en cijfers digitale inclusie ouderen

(Bron onderzoek Ouderen in digitaal Nederland)

  • 12,7% van de ouderen vindt het (heel) moeilijk om digitale apparaten en internet te gebruiken.
  • 47% was huiverig bij het eerste gebruik.
  • 57% voelt zich in meer of mindere mate verplicht om digitale apparaten te gebruiken, vanwege de digitalisering.
  • 58,3% van de ouderen heeft (veel) vermaak in de vrije tijd door digitale apparaten.
  • 64,4% heeft het gevoel dat digitale apparaten hen onafhankelijker maakt.
  • 86% vindt dat het het regelen van praktische zaken sneller maakt.

Partners

Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds is een landelijk goed doel. Samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers zetten we ons in voor hetzelfde doel: een samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst.
Het Ouderenfonds is ervan overtuigd dat iedere oudere meetelt. Daarom beloven we iedereen die met ons meedoet dat ouderen blijven genieten. We verbinden mensen en organisaties om samen eenzaamheid en kwetsbaarheid onder ouderen aan te pakken.

Samsung
Samsung wil het leven van mensen mooier en gemakkelijker maken door middel van innovatieve technologie. Samsung zet vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid in op drie onderwerpen: Solve For Tomorrow (jonge mensen oplossingen laten vinden voor maatschappelijke uitdagingen), Digital Academies (burgers opleiden in gevorderde digitale vaardigheden) en het Startup Acceleration programma (het begeleiden van startups tot succesvolle scale-ups). Daarnaast streeft Samsung naar meer circulariteit door het uitbannen van plastic verpakkingen en het gebruik van groene stroom bij onze locaties over de wereld.

VodafoneZiggo
VodafoneZiggo wil dat iedereen de kans heeft om volop mee te doen in de (digitale) samenleving. Daarom stimuleren we het ontwikkelen van digitale vaardigheden. In 2018 ontwikkelden we met medewerking van ECP/Veiliginternetten.nl en Netwerk Mediawijsheid het online lesprogramma Welkom Online voor ouderen. Ons doel is om mensen die zelden of nooit online gaan, kennis te laten maken met de mogelijkheden van het internet en ze digitaal zelfredzaam te maken.

Het lesprogramma Welkom Online is ontwikkeld door VodafoneZiggo – met medewerking van ECP/veiliginternetten.nl en Netwerk Mediawijsheid.

Dit programma is gefinancierd door de Vodafone Nederland Foundation.